Jan 252017
 

El passat 5 de desembre del 2016, el programa de ràdio”El Pou” va realitzar una entrevista a l’equip de ZEROHUB per conèixer el projecte del panell ambiental LÍQUENS. “El Pou” és un programa de ràdio que tracta les notícies de la secció de ciència, tecnologia i medi ambient que Cugat.cat produeix per la xarxa. A sota adjuntem enllaç a l’entrevista perquè la pugueu escoltar.

Dec 142016
 

Ahir i avui els panells LÍQUENS registren uns nivells de contaminació, especialment en partícules, més alts que els habituals. Per què?

En els entorns urbans es generen molts contaminants, especialment importants són les emissions del transport, l’activitat industrial i els sistemes de calefacció residencial. Un cop aquests contaminants s’emeten a l’atmosfera, en funció del seu grau de dispersió, tindrem nivells més alts d’un contaminant o un altre.
Els factors que influeixen en la dinàmica de dispersió de contaminants són diversos : tipus d’emissió, característiques geogràfiques i topogràfiques i les condicions atmosfèriques.
Aquest darrer és el factor determinant en l’episodi de contaminació actual, que afecta tota la conurbació urbana de Barcelona durant els últims dies, especialment des d’ahir 13 de desembre 2016.

• Les condicions atmosfèriques

La situació de l’atmosfera determina el moviment de les masses d’aire i determina la dispersió dels contaminants.
Les situacions anticiclòniques (bon temps) dificulten la dispersió de contaminants i fan que augmentin els nivells d’immissió d’aquests. En canvi, les situacions ciclòniques o de mal temps, faciliten la dispersió de la contaminació.
Des d’ahir vam entrar en un episodi de situació anticiclònica important que evita la dispersió de contaminants a tota la conurbació urbana de Barcelona. Des de la Direcció General de Qualitat Ambiental ja es va emetre ahir un avís de prealerta preventiva per alts nivells de contaminació fins dijous.

Web del Departament de Territori i Sostenibilitat – Avís preventiu de contaminació Atmosfèrica

Notícia al diari La Vanguardia sobre l’Avís de prealerta de contaminació atmosfèrica

• Els panells LÍQUENS
Els panells LÍQUENS, instal•lats actualment a Sant Cugat del Vallès i a Viladecans estan actualment mostrant aquest increment dels nivells de contaminació de l’aire. El gràfic següent mostra les lectures en PM2,5 d’un dels nostres sensors, en el qual s’observa clarament el canvi de tendència a partir del dia 13 de desembre del 2016:
grafic-dadaes-pm25

La previsió indica que els nivells de contaminació de l’aire baixaran progressivament a partir del vespre d’avui.

• Què hem de fer en episodis de contaminació elevada?

Els ciutadans poden seguir les recomanacions de salut en situacions d’alta contaminació atmosfèrica que s’indiquen al mateix panell, o a través dels canals oficials de la Generalitat com per exemple els comptes de Twitter de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat @mediambientcat o de la Direcció General de Protecció Civil @emergenciescat.

Per altra banda, a part de ser conscients de les recomanacions per evitar majors afectacions a la salut, també és molt important no augmentar l’emissió de contaminants seguint les recomanacions de bones pràctiques per a tots aquests casos. Com bé explica Mercè Rius, la Directora General de Qualitat Ambiental i Canvi climàtic de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat de Catalunya té activats els mecanismes per limitar les emissions a l’atmosfera provinents del sector industrial, obres públiques i qualsevol activitat que generi pols ” com per exemple que els serveis de neteja urbana deixin d’utilitzar els bufadors”. Però, és el deure de cada ciutadà ser conscients que hi ha una part important de contaminants lligats a polítiques de mobilitat, i per tant és important escollir sempre el mitjà més net per als desplaçaments.

Save

Jun 022016
 
BCN_BANNER PINYA_520X300

Busquem idees per a promoure l’eficiència energètica i els ambients interiors de qualitat a la vostra escola. Busquem idees per a fer realitat el somni de la iniciativa 100escuelas.org.

Durant una setmana, del 3 al 9 de juny, per celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient, feu-nos arribar les vostres idees via Facebook a la pàgina “100escuelas” o via Twitter a @100escuelas amb el hashtag #100ideesx100escoles . L’ escola amb la millor idea serà visitada pels nostres assessors i es farà un estudi complert per a facilitar que pugui ser de les primeres a aprofitar l’oportunitat de finançament de 100escuelas.org.

Com a signants del pacte de Barcelona+Sostenible participem a la jornada de portes obertes “PINYA” oferint dues sessions via Twitter de “Preguntes i respostes” (Q&A):

 Dissabte 4 de juny de 16h a 17h de la tarda
 Diumenge 5 de juny de 11h a 12h del matí

Amb el hashtag #Ask100escuelas podreu enviar-nos tots els dubtes que tingueu i us respondrem a l’instant.

La iniciativa 100escuelas està impulsada conjuntament amb ECrowd! membre de la xarxa Barcelona+Sostenible també.

Jun 022016
 

Des de ZEROHUB apostem per la sensibilització i educació com a primer pas per aconseguir espais interiors saludables i benestants. És per això que dins de la nostra oferta de serveis també hi ha la de tallers de divulgació i sensibilització sobre la qualitat ambiental interior, d’aquests darrers mesos destaquem dues jornades:

Taller a l’AULA AMBIENTAL de la Sagrada Família
L’Aula Ambiental de la Sagrada Família ens va convidar a realitzar un taller sobre la qualitat ambiental interior el 10 de març passat. Vam presentar els principals contaminants a la llar i com minimitzar el seu impacte. També vam portar un sensor de CO2 i COV`s (Compostos Orgànics Volàtils) i vam fer mesures amb productes de neteja e higiene de la llar.
Més info: http://aulambiental.org/hivern2016/


ZEROHUB present a V Conferència Catalana TINGUEM CURA EL PLANETA

El passat 27 d’Abril del 2016 vam realitzar un taller sobre la Qualitat de l’ambient interior als centres docents, explicant a un grup d’alumnes i professors de diferents instituts catalans els contaminants de l’ambient interior, els seus efectes en la salut i bones pràctiques per a tenir ambients confortables i saludables. Els alumnes van ser molt participatius i receptius a la problemàtica de l’ambient interior, on alguns dels temes els van resultar desconeguts i en d’altres ja estaven sensibilitzats.
Més info: http://www.xesc.cat/index.php/espais-d-intercanvi/confint

Dec 012015
 

Ja es poden visualitzar les presentacions dels ponents així com el vídeo de la jornada sobre Qualitat de l’Aire Interior que va organitzar el passat 11 de Novembre el Col.legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. Des de ZEROHUB vam participar amb la ponència “Problemàtica i Context sobre la Qualitat de l’Aire a l’interior des Edificis”.

Vídeo i presentacions

Nov 112015
 

ZEROHUB ha participat, , a la jornada sobre Qualitat de l’Aire Interior organitzada pel Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya.
Conjuntament amb la resta de ponents (Jordi Sunyer del CREAL, Xavier Guardino del ministeri de Salut i Treball, Joan Pessarrodona de Soler i Palau, i Paulino Pastor de FEDECAI), s’han tractat tant temes tècnics (sistemes de ventilació, regulació) com científics (qualitat de l’aire i efectes sobre la salut, el benestar i la productivitat, i projecte BREATHE sobre qualitat de l’aire a les escoles) i normatius (RITE i AENOR).

Cloenda jornada COEIC

Nov 062015
 

The EU Commission has published the final results of the first call for proposals of H2020: 2014-2015 call.

Main results:
– 72.919 proposals submitted, only 5.907 selected for funding;
– average success rate = 12,9 % (compared to 18,5% in FP7);
– most of participating organizations (74%) are only involved in 1 project, 12% in 2 projects, 7% in 3-4 projects and 7% in 5 or more projects;
– top 3 partners: CNRS (207 projects), Fraunhofer Gesellschaft (162 projects) and Oxford University (111 projects);
– of the 20 best performing universities (by number of contracts), nine are from UK. No one from Spain, neither France;

Success rate depends on the challenge & topic. But, as an average, it’s a quite low success rate!
More data available on Participant Portal.

ZEROHUB can help you on H2020 proposals implementation, don’t hesitate to contact us!

Sep 222015
 

Seguint fidels a la nostra missió d’aconseguir edificis més saludables per les persones i el planeta, el passat mes de juliol vam signar un conveni de col.laboració amb ECROWD, experts en sistemes de micro-finançament. Fruit d’aquest conveni, ZEROHUB es converteix en partner tècnic de la plataforma “100ESCOLES”, tot aportant l’expertesa tècnica en solucions d’alta eficiència energètica i de millora de la qualitat ambiental interior en edificis. La plataforma “100ESCOLES” proposa aconseguir escoles energèticament eficients i saludables amb l’ajuda dels sistemes de micro-finançament impulsats per ECROWD.

Si sou pares o mestres i creieu que la vostra escola té importants carències en temes d’eficiència energètica i de qualitat ambiental interior, el projecte “100ESCOLES” us pot ajudar a aconseguir el finançament per a realitzar-ne les millores necessàries.

Més informació sobre el projecte a la web www.100escuelas.org